ПОКРИТИЕ С КЕРАМИЧНИ КЕРЕМИДИ

Общо за керамичните керемиди

На всеки, на когото му се е налагало да се занимава с покриви, му е известно, че покривът е много повече от една част от сградата. Откакто съществува човечеството, той е на първо място с неговата функция ЗАЩИТА. В съответствие с потребностите на хората с времето и развитието на историята на строителството се подобри и неговата защитна функция. За това говори изразът „сигурен покрив над главата“. Днес към стандартните функции на покрива спадат защитата срещу външни влияния като дъжд, сняг, вятър, горещина и студ, както и срещу огън, UV лъчи, вредни вещества и отлагания. Към тях трябва да добавим и още една важна функция: покривите са едно от най-изразителните средства на архитектурното изкуство. От дърво и листа, кал и слама, кожа и тъкани, през каменни плочи и глинени керемиди до модерната керемида, покривът е извървял доста дълъг път в развитието си. Един покрив се състои от компоненти, всеки от които изпълнява отделна важна за него функция. Само когато всички компоненти рабоят като система, те постигат най-добрия резултат, който вие очаквате от покрива: дълготрайна защита, максимална сигурност и красота.

Те започват да се използват преди повече от 4 хилядолетия в Средиземноморието и въпреки голямото разнообразие от появяващи се с течение на времето алтернативни продукти, и до днес си остават едни от най-използваните покривни материали. Тези керемиди, наричани още традиционни, заедно с циментно-пясъчните, са от групата на натуралните, тъй като са получени от естествени природни материали. Суровината, от която се произвеждат качествените керамични керемиди, е почти 100% глина (съвкупност от няколко вида). Тя представлява съединение от окиси на силиция, алуминия и желязото. Към сместа се добавят, например, бариев карбонат, възпрепятстващ появата на кристализация на повърхността на изделието и други изцяло органични съставки, подобряващи качеството на продукта.

Технологията за получаване на керамични керемиди не се е изменила с хилядолетия – овлажняване на суровината, очистване от разнородни примеси, уплътняване на глината и формоване с помощта на преса. Получените изделия се сушат едно денонощие и се изпичат в пещ при температура над 1000°С. Едно от основните предимства на керамичните керемиди е изящният им външен вид, независимо дали са със или без покритие. Съставът на суровината и температурата на изпичане определят цвета на керемидите без покритие. Характерният червен цвят, с който сме свикнали да свързваме керамичните керемиди, се получава благодарение на високо съдържание на железни окиси в глината. Жълтият оттенък говори за присъствие на калций, а кафявият идва от мангана.

Може да видите и керемиди в тъмнокафяв или сиво-черен цвят, които се получават в резултат на двойно (т.н. възстановително) изпичане. При него първоначално процесът протича по обичайния способ, а второто изпичане е при по-ниска температура (около 800 градуса) в отсъствие на кислород. Покритието за керамични керемиди е два вида – ангоб и глазура.

Ангоб е течна глина, с добавени минерали или метални окиси, която се нанася на повърхността на изделието преди изпичане. С това непрозрачно покритие значително се разширява цветната гама Плътният стъкловиден слой е характерен за керемидите с глазурно покритие.

Най-често глазурата се обагря от неорганични оцветители или багрилни вещества на глинена основа. Цветовите възможности при керемидените глазури са неограничени. Възможни са червен, зелен, син, черен, бял и много други цветове. Важно е да се отбележи, че и двете покрития – ангоб и глазура, са декоративни и не влияят на защитните свойства на керемидата.

ВИДОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ПОКРИТИЕ НА СКАТНИ ПОКРИВИ