ПОКРИТИЕ С МЕТАЛНИ КЕРЕМИДИ

Общо за металните керемиди

Металните керемиди и профили, трапецовидни и вълнообразни аксесоари са първоначално пресовани листове за покрив, които са изработени от горещо поцинкована стоманена ламарина с дебелина 0.50 милиметра. Профилните метални листове се отличават със спомагателна подготовка – подгрундов фосфатен и грундов пласт в лицевата и долна повърхнина и и цветно полиестерно по горната (лицевата). Предпазването от корозия става благодарение на полиестерно покритие, а също така то придава и приятен външен облик на продукта. Покривните профили, които се изработват от същия материал и вторична обработка се отличават с висока издръжливост, непромокаемост и естетичен външен вид. Гамата в цветовите нюанси на тези материали и профили е по RAL.

Освен на температурни влияние, тези материали са устойчиви напукване, корозия, ръжда и не натрупват плесен и мухъл. По този начин покрива запазва чудесния си външен вид през целия дългогодишен период на използване. Подходящи са за всеки тип сгради (жилищни, търговски, селскостопански и индустриални ) и за всякакъв тип климат – от най-високи до най-ниски температурни колебания и силен вятър. Също така тяхно предимство е, че наподобяват до максимална степен класическите материали за облицовка на покрив, което им придава изключително естетичен външен вид. Характерен за металните керемиди е и лесния монтаж. Покривът сравнително по-бързо се сглобява спрямо покриви от класически материали, което се дължи основно на малкото тегло и удобните размери на панела.

Поради изключителната устойчивост на минусови температури, те са широко разпространени в Русия, Финландия, Швеция, Дания, Холандия и други страни с по-суров климат през зимния сезон. Енергийно ефективни са и топят снега сравнително бързо, като във вътрешността не се събира вода, която може да доведе до напукване на вътрешността и разрушение на целостта на материала. Това е едно от преимуществата им, което ги кара да бъдат все по-предпочитани и в България.

Като обобщение можем да кажем, че металните керемиди са изключително непромокаеми, енергийно ефективни и с естетичен външен вид строителни материали, подходящи за всякакъв тип сгради и постройки. Покривите изградени от метални керемиди са трайни, имат модерен и естетичен вид и се вписват перфектно във всеки архитектурен стил на сградите. Предлага се голямо разнообразие от цветове, форми и покрития.

Предимства от използването метални керемиди

Ниско тегло

Ниско тегло

Устойчивост на огън

Металните керемиди се изработват от 100% негорими суровини.

Екологичност и чистота

При монтаж на метална покривна система не се отделят никакви отпадни продукти, които да оставят следи върху околната среда. Не се използват лепилни смеси, нито имат свободно положени посипки, които да се ронят и запушват отводнителните системи.

Гладка повърхност

Гладката повърхност на металните керемиди не позволява задържане на замърсявания, образуването на мъхове, плесени и лишеи. Листа, прах и други естествени продукти се отмиват лесно дори при слаб валеж.

Устойчивост на резки температурни промени

Стоманата е еластичен и здрав материал, изключително устойчив на резки температурни промени. Керемидите изработени от метал не попиват вода, не се ронят от повърхностно обледяване и не образуват микропукнатини в следствие на температурните цикли.

Перфектна геометрия и бърз монтаж

Металните керемиди са с постоянна геометрия. В процесът на производство не преминават през интервенции, които могат да доведат до деформации. Сглобките си пасват идеално, а монтажът е бърз и интуитивен.

Сигурни дори при нисък наклон

Металните керемиди могат да се полагат при покриви с минимален наклон 14 градуса. При определени условия, могат да гарантират водоплътност дори при наклон от 8 градуса!

Устойчивост на градушки и ветрове

Керемидите се монтират върху двойна дървена летвена скара чрез самонарезни винтове с гумено уплътнение, което ви гарантира висока издържливост на бурни ветрове. Синусоидалната геометрия спомага за устойчивостта на градушки, като разсейва кинетичната енергия на зърната.

Еластичност

Металните керемиди са еластични, което ги прави перфектни за полагане върху обли повърхности или реновиране на стари покриви с неравности.

Основни изисквания при монтаж

За монтажа на металните керемиди е необходима дървена скара, като дъските трябва да бъдат на разстояние 350 милиметра една от друга. Първата дъска на подпокривната конструкция трябва да бъде по-висока от останалите с 15mm. Челната дъска трябва да бъде по-висока от подпокривната конструкция с 40mm.

Преди монтажа на платната върху долната дъска се монтира корнизната планка. Монтажът на металните листове може да започне както от левия, така и от десния край на покрива, или от средата, ако покривният скат е триъгълен. Ако монтажът се започне от левия край, то всеки следващ лист се поставя под последната вълна на предишния. По този начин се облекчава работата при монтажа. Поставя се първия лист и се закрепва в горната си част към скарата с винт. След това се поставя вторият лист като се подпъхва под първия. Напречното профилиране на платната предотвратява свличането им надолу по време на монтажа.

Платната се закрепват помежду си със самонарезни винтове в зоната на застъпване по гребена на вълната под всеки напречен улей. По този начин се монтират 3-4 листа, а след това се изравняват по корниза и се закрепват в долната част на профила към подпокривната конструкция със самонарезни винтове. Много важно е качеството на самонарезните винтове, тъй като те трябва да осигурят пълна водонепроницаемост, здравина на съединението и корозионна устойчивост, не по-малка от тази на закрепвания материал. С тази цел винтовете трябва да бъдат от неръждаема стомана с достатъчно дебело цинково покритие.

След като се монтират платната, се поставят капаците и челните планки, които се закрепват също със самонарезни винтове по горната вълна на профила, а челната планка се закрепва допълнително към челната дъска. Уплътнителната лента трябва да се закрепи под капака – всичките винтове и уплътнителната лента трябва да бъдат покрити от него. Капакът се закрепва на всяка втора профилна вълна с винтове, а челната планка се закрепва към капака с винтове или нитове.

Грижи за покритието на металните листове

При изрязването и пробиването на металните керемиди се образуват стружки, които трябва внимателно да се отстранят, в противен случай те ще ръждясат и могат да повредят покритието. Ако при монтажа на покрива повърхността е замърсена, се измива с вода (може да се използват меки миещи средства). Ако по време на монтажа полиестерният слой е повреден, то защитния цинков слой предпазва металния лист от ръжда. Драскотините леко се покриват със същия цвят боя (спрей).

По профила трябва да се ходи внимателно, с обувки с меки подметки и да се стъпва само в извивката на вълната в местата, където профилът на металните листове допира дървената скара.

Ако всичко това е изпълнено по време и след монтаж, металният покрив може да служи дълги години без да се налагат някакви ремонти дейности.

ВИДОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ПОКРИТИЕ НА СКАТНИ ПОКРИВИ