ПОКРИТИЕ С ПОКРИВНИ САНДВИЧ ПАНЕЛИ

Общо за сандвич панелите

Сандвич панелите са леки елементи, които намират широко приложение в изграждането на сгради с различно приложение. Трислойните панели са едно модерно решение на ограждащата стенна и покривна конструкция. Разработени са така, че да осигуряват бързо строителство, лесна манипулация, без това да е за сметка на качеството на сградата. Широкоразпространено е мнението, че сандвич панелите намират приложение само в промишлени и производствени халета. Но в действителност възможностите им за влагане в строителството са много. Използват се за екстериорно покритие – стенни и покривни панели, както и за оформяне на вътрешното пространство.

Самото им име подсказва, че тези конструктивни елементи се състоят от няколко слоя. Най-общо слоевете са външни (защитни слоеве) и вътрешен – обикновено топлоизолационен материал.

Сред най-разпространените сандвич панели са трипластовите, състоящи се от два листа пpoфилиpaнa гaлвaнизиpaнa лaмapинa cъc зaщитeн cлoй и пълнeж в cpeдaтa. Той може да е пeнoпoлиypeтaн, минepaлнa вaтa или cтиpoпop. На практика сандвич панелът може да се разглежда като модел на греда с двойно-Т сечение. Външните слоеве изпълняват функциите на флангове, а сърцевината фиксира разстоянието помежду им и поема усилия, характерни за стеблото на такава греда.

Предимства от използването на сандвич панели

Предимствата, в резултата изпозлването на сандвич панели, са много: Типизация на елементите, която води до по-малък финансов ресурс. Бърз монтаж и съкращаване на сроковете за строителство. Липсват мокри процеси. Елементите са леки и натоварването върху фундаментите е по-малко, олекотява се и цялата конструкция. Може да се строи през всички сезони. Лекота при транспорт, монтаж и демонтаж. Осигуряват добра топлоизолация, намаляват се разходите за отопление. Предлагат се в богато разнообразие от цветове и декоративни елементи и не изискват допълнителни фасадни финишни елементи. Имат ниска степен на влагоабсорбция, което ги прави подходящи за изграждане на промишлени предприятия, в частност - хранително-вкусовата промишленост. Лесно се почистват – отново един плюс за сградите от хранително-вкусовата промишленост. Саградите с панели, с вложена минерална вата, имат висока степен на пожароустойчивост. Сандвич панелите са идеален материал за сгради с различно приложение. По време на експлоатационния период, не се налага особено специална поддръжка на панелите. Освен това им части е нанесено защитно покритие, което предпазва от корозия на ламарината и отразява ултравиолетовите лъчи. Топлоизолационният пласт на качествените панели е от нестареещ материал, а дори и да има склонност към стареене, външният слой го предпазва от факторите, необходими за протичане на този процес. Сандвич панелите показват значително по-добри якостни свойства от тези на компонентите си поотделно. Тази значителна коравина се дължи на ефективното конструктивно решение на елементите. Оребряването и наличието на укрепващ вътрешен пласт премахват проблема със загубата на устойчивост. Фабричната изработка на отделните панели гарантира висока прецизност при производството им. Това има положителни ефекти върху цялостната конструкция и качественото изпълнение на проекта. Предварителното им изработване в заводски условия позволява по-точното планиране на строителния график, като намаляват зависимостта му от метеорологични фактори.

Якостни характеристики

Панелите имат високо съпротивление на огъване. В сравнение със сбора от съпротивителните характеристики на отделните слоеве, участващи в сандвич панела, взети поотделно, трислойният панел има по-високи показатели. В резултат на съчетанието от високото съпротивление на огъване и ниското тегло, тези панели имат незначително провисване. От голямо значение за якостните характеристики на панела е адхезията между полиуретановата пяна (вътрешният слой на панела) и двете плоскости ламарина. Профилът на ламаринената обшивка също оказва влияние върху носимоспособността на панела. В сравнение с гладката повърхност, профилирането на ламарината създава множество надлъжни ръбове, които локално възпрепятстват всякакви измятания и смачквания. Товароносимостта на панела е в пряка връзка с подпорното му разстояние. Намалява с увеличаването му.

Приложение при покриви

Покривните сандвич панели, предвид ниското тегло и добрите якостни характеристики, имат много добро поведение при понасяне на покривни товари. Позволяват достигане на по-големи разстояния между столиците и съответно спестяване от носещата конструкция и съкращаване на времето за изпълнение. Панелите с висококачествени сглобки са изключително водоплътни и елиминират проблеми с течове, пропускане на вода и образуване на влага в помещенията. Благодарение на бързия монтаж, добрите якостни и топлоизолационни характеристики, покривните панели все по-често са предпочитана алтернатива за покрива. Много сгради използват естествената дневна светлина. В халета, производствени сгради, селскостопански сгради, оранжерии и спортни съоражения, пропускането на дневна светлина се осъществява от горното осветление. За тази цел покривната конструкция се изгражда с прозрачни панели. Прозрачните панели се изработват от екструдиран поликарбонат с външен слой UV защита. Прозрачните панели имат висок коефициент на светлопреминаване, добра шумоустойчивост и висока устойчивост на атмосферни влияния, съвместими са с повечето покривни сандвич панели и лесно се монтират.

ВИДОВЕ МАТЕРИАЛИ ЗА ПОКРИТИЕ НА СКАТНИ ПОКРИВИ